Botwinka na szybko



Składniki :
- Pęczek liści botwiny z buraczkami
- Bulion warzywny
- Sok z cytryny do smaku
- Koperek
- Śmietana 18%

Buraczki należy obrać, pokroić w małe kawałki, zalać wodą i postawić na ogień. Gdy się zagotują dodać bulion i gotować około 15 – 20 minut, aż zmiękną. Dodać umyte i posiekane liście botwiny. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę przelać do kubka, wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie rozmieszać. Wyłączyć gaz, wlać śmietanę i wymieszać.
Gdy nie jest dosyć kwaśna można dodać troszkę soku z cytryny.

Pyszna z jajkiem na twardo i posypana koperkiem!

2 comments:

  1. Uwielbiam botwinkę, łatwy i prosty przepis na pewno wypróbuję :) Zapraszam również do siebie - http://przepisymag.pl

    ReplyDelete